Av Martin Farstad Borg
Som videojournalist har jeg i løpet av de siste fire årene hatt privilegiet av å møte og intervjue en rekke fascinerende og innflytelsesrike personer. Min lidenskap for å formidle historier og evnen til å skape engasjerende samtaler, har gitt meg muligheten til å dykke dypt inn i et mangfold av temaer og personligheter. Dette innlegget gir et innblikk i noen av de forskjellige menneskene jeg har møtt, og demonstrerer bredden og dybden av min erfaring innen journalistikk.
Gjennom disse intervjuene har jeg utviklet en rekke ferdigheter, inkludert:
- Evnen til å stille relevante og innsiktsfulle spørsmål
- Bygging av tillit og rapport med intervjuobjektene
- Jeg kan lytte aktivt og følge opp med oppklarende og fordypende spørsmål
- Bred kunnskapsbase om mange sektorer og næringer
- Effektiv formidling av komplekse historier på en tilgjengelig måte
Hvert enkelt intervju har bidratt til min vekst som journalist og har beriket forståelsen min av verden og menneskene i den. Alle intervjuene er redigert og tekstet av meg og som et ledd i publiseringsstrategien har jeg publisert dem som egne videoer og som deler av større produksjoner, på passende plattformer og kanaler.
Et spesialfelt for meg har vært å intervjue barn og mennesker med tilslutning til tjenestetilbydere i samfunnet som server barn og unge. Helt til slutt i dokumentet er det en oversikt over noe av dette arbeidet.
Denne listen representerer et utvalg av de intervjuobjektene som har påvirket meg mest og har hatt en betydelig innvirkning på mitt arbeid. Jeg håper at den gir en klar forståelse av min bakgrunn og kompetanse som videojournalist, og viser min dedikasjon til å dokumentere og dele menneskelige historier.
Maria Ressa er en av de to vinnerne av Nobels fredspris i 2021. Hun er medgründer, administrerende direktør og administrerende redaktør av Rappler.com, en online nyhetsorganisasjon på Filippinene. Ressa har blitt hedret over hele verden for sitt modige og dristige arbeid med å bekjempe desinformasjon, «falske nyheter» og forsøk på å få den frie pressen til taushet. TIME magazine kåret til Person of the Year 2018 og en av de 100 mest innflytelsesrike personene i 2019.
Henry Elkus er grunnlegger og administrerende direktør for Helena, en organisasjon som finner og implementerer løsninger på globale problemer.
Helena står bak «America in One Room» (A1R), et viktig politisk eksperiment som samlet en representativ gruppe av USAs velgere. Prosjektet «Shield» beskyttet det nordamerikanske strømnettet mot solstormer og cyberangrep, inkludert en presidentordre i 2019. Helena samarbeider med ledere som generaler, AI-eksperter, Nobelprisvinnere og tidligere CIA-direktører. Han ble også kåret til Forbes 30 Under 30 i 2020.
Arizza Nocum er medgrunnlegger og president av KRIS, en ideell organisasjon som fremmer fred gjennom utdanning og ungdomsledelse på Filippinene. KRIS har trent over 1 000 ungdomsledere og støttet hundrevis av ungdomsorganisasjoner.
I 2021 ble KRIS anerkjent som en av de ti mest vellykkede ungdomsorganisasjonene på Filippinene. Arizza er en av ti unge ledere valgt av Kofi Annan for å bekjempe voldelig ekstremisme gjennom initiativet Extremely Together. Hun er også administrerende direktør for DIGInspire, et kommunikasjonsbyrå som tilbyr strategiske markedsføringstjenester på Filippinene.
Sam Feinburg er Chief Operating Officer og Executive Director i Helena, en organisasjon som identifiserer og implementerer løsninger på kritiske samfunnsproblemer. Helena har gjennomført prosjekter som «America in One Room» (A1R), et betydningsfullt politisk eksperiment, og ledet initiativer under COVID-19-pandemien for å levere verneutstyr til sykehus og bygge en plattform for å spore smittespredning. Gjennom sitt for-profit-arm investerer Helena i løsninger på globale problemer, som Energy Vaults energilagringssystemer. Prosjektet «Factory in the Sky» støttet verdens første kommersielle karbonfangstanlegg.
Karam S. Nachar er en syrisk forfatter og akademiker. Han er medgrunnlegger og medredaktør av Al-Jumhuriya, en prisvinnende uavhengig medieplattform som gir dyptgående dekning og analyse fra Syria og den arabiske verden.
Nachar foreleser i moderne Midtøsten-historie ved Isik University i Istanbul. Han har en PhD i moderne historie fra Princeton, en MA i Midtøsten-studier fra Oxford, og en BA i statsvitenskap fra American University of Beirut.
Aarti Narsee er ekspert på sivile- og kjønnsrettigheter. Hun jobber som policy- og påvirkningsansvarlig for European Civic Forum. Tidligere hos CIVICUS forsket hun på trender i sivilt rom i Europa og Sentral-Asia. Gjennom en interseksjonell feministisk tilnærming overvåker hun kjønnsrettigheter og sivilt rom. Som tidligere journalist har Aarti skrevet mye om kjønn, LGBTQI+ og menneskerettigheter. Hun er Chevening-alumna og har en mastergrad i kjønn, politikk og ulikheter fra London School of Economics and Political Science (LSE).
Imam Seyran Ateş er en tysk advokat og muslimsk feminist. Hun grunnla Ibn Ruschd-Goethe-moskeen i 2017, hvor menn og kvinner ber sammen og kvinner kan lede bønn som imam. Hun er sannsynligvis den sivile kvinnen i Europa med mest politibeskyttelse. Hun driver en liberal moské i Berlin og kjemper for en seksuell revolusjon i Islam. I 2005 ble hun nominert til Nobels fredspris som en del av prosjektet 1000 Peacewomen. I 2019 vant hun Universitetet i Oslos menneskerettighetspris.
Oleksandra Vyacheslavivna Matviichuk er en menneskerettsadvokat og leder for sivilsamfunnet basert i Kyiv. Hun leder den ideelle organisasjonen Center for Civil Liberties, som ble tildelt Nobels fredspris i Oslo i 2022. Matviichuk er en aktiv forkjemper for demokratiske reformer i Ukraina og OSSE-regionen. Hun ble nominert til FNs komité mot tortur og skrev historie som Ukrainas første kvinnelige kandidat til et FN-traktatorgan.
Matviichuk har jobbet intensivt med å fremme rettsstatsprinsipper og beskytte menneskerettigheter i en tid preget av konflikt og politisk ustabilitet i Ukraina. Hennes arbeid har fått internasjonal anerkjennelse og hun har deltatt i mange internasjonale fora for å styrke demokratiske institusjoner og fremme rettferdighet.
Bård Vegar Solhjell er en norsk politiker og leder for World Wildlife Fund (WWF) Norge. Han har tidligere vært kunnskapsminister og miljøvernminister i Norge. Solhjell er styremedlem i Fritt Ord, en stiftelse som fremmer ytringsfrihet og offentlig debatt. Han er kjent for sitt arbeid med miljøspørsmål og bærekraftig utvikling, og har vært en aktiv forkjemper for naturvern og klimapolitikk både nasjonalt og internasjonalt. Han har også skrevet flere bøker om politikk og miljø.
Joanna Krawczyk er Deputy Director East ved German Marshall Fund of the United States (GMFUS). Hun har over 15 års erfaring innen medieutvikling og filantropi, og har ledet nyhetspartnerskap hos Gazeta Wyborcza og vært president for Gazeta Wyborcza Foundation. Hun initierte Polens første undersøkende journalistikkstipend og ledet utviklingsprogrammer for lokale medier.
Som en Obama Leader og mottaker av Golden Pen of Freedom Award i 2022, er hun kjent for sitt arbeid med å fremme uavhengig presse og motstå autoritære krefter. I GMFUS fokuserer hun på politisk og sikkerhetsmessig transformasjon i Sentral- og Øst-Europa og leder Modern Marshall Plan for Ukraina. Joanna har hatt en betydelig innvirkning på demokrati og ytringsfrihet både nasjonalt og internasjonalt.
Lola Shoneyin er en nigeriansk poet og forfatter, kjent for sin debutroman «The Secret Lives of Baba Segi’s Wives» (2010). Hun har gitt ut tre diktsamlinger som utforsker kvinnelig seksualitet og familieliv i Afrika. Shoneyin er kjent for sitt dristige og humoristiske forfatterskap og ble i 2014 oppført på Hay Festival’s Africa39-liste over lovende forfattere. Hun har vunnet PEN-prisen i USA og Ken Saro-Wiwa-prisen i Nigeria, og ble nominert til Orange-prisen i Storbritannia. Shoneyin bor i Lagos, hvor hun arrangerer Aké Arts and Book Festival, og ble i 2017 kåret til African Literary Person of the Year av Brittle Paper.
Felicia Anthonio er #KeepItOn-kampanjeleder ved Access Now, en global kampanje med over 300 organisasjoner som kjemper mot internettavbrudd. Hun har skrevet flere publikasjoner om internettavbrudd og ledet The Kill Switch-podcasten. Felicia er medlem av rådgivningsrådet til Open Technology Fund (OTF) og styremedlem i World Expression Forum (WEXFO) i Norge. Tidligere jobbet hun ved Media Foundation for West Africa (MFWA), hvor hun koordinerte African Freedom of Expression Exchange (AFEX).
Helle Thorning-Schmidt er tidligere statsminister i Danmark og medlem av Europaparlamentet. Hun er nå medformann for Metas tilsynsråd, som tar beslutninger om viktige innholdsmodereringsutfordringer på Facebook og Instagram.
Tidligere var hun administrerende direktør for Redd Barna, hvor hun jobbet med å forbedre forholdene for barn i vanskelige situasjoner, inkludert humanitære kriser i Jemen og Syria, samt Rohingya-krisen i Myanmar.
Thorning-Schmidt er medlem av US Council on Foreign Relations, European Council for Foreign Relations, International Crisis Group og Atlantic Council International Advisory Board.
Christo Grozev er administrerende direktør og styreleder for Bellingcat. I januar 2022 etterfulgte han grunnlegger Eliot Higgins, som fortsatt er med i styret som kreativ direktør. Grozev var hovedforsker for flere av Bellingcats mest kjente etterforskninger, som har mottatt flere pressepriser og to Emmys.Han er kjent for sitt arbeid med å avsløre hemmelige operasjoner og etterretningsaktiviteter, spesielt knyttet til Russland. Grozev har bakgrunn innen media og journalistikk, og har spesialisert seg på sikkerhetstrusler og propaganda. Gjennom sitt arbeid har han bidratt til økt transparens og ansvarlighet i internasjonale anliggender.
Victor Pickard er C. Edwin Baker-professor i mediepolitikk og politisk økonomi ved Annenberg School for Communication ved University of Pennsylvania. Han er medleder for Media, Inequality & Change (MIC) Center, som fokuserer på å undersøke forholdet mellom medier, ulikhet og samfunnsendringer. Pickard er forfatter eller redaktør av seks bøker, inkludert «America’s Battle for Media Democracy,» «After Net Neutrality,» og nylig «Democracy Without Journalism? Confronting the Misinformation Society.» Hans forskning undersøker mediepolitikk, mediehistorie og de strukturelle utfordringene som truer journalistikkens fremtid. Pickard er en anerkjent stemme innen medie- og kommunikasjonsforskning og arbeider for å fremme en mer rettferdig og demokratisk medieøkonomi.
Irene Khan er FNs spesialrapportør for fremming og beskyttelse av retten til ytrings- og meningsfrihet. Som en internasjonalt anerkjent forkjemper for menneskerettigheter, likestilling og sosial rettferdighet, underviser hun ved Graduate Institute of International and Development Studies i Genève. Khan er medforfatter av «The Unheard Truth: Poverty and Human Rights,» som er publisert på syv språk. Hun har tidligere vært generalsekretær for Amnesty International, hvor hun ledet organisasjonens arbeid for å bekjempe fattigdom og fremme menneskerettigheter globalt.
Özgür Gür har dedikert sitt liv til å forsvare LGBTI+-rettigheter. Ved universitetet i Ankara organiserte han Pride-marsjer på campus i flere år, og ble arrestert da universitetet forbød marsjen i 2019.
Gür er medgrunnlegger og direktør for ÜniKuir, en organisasjon som kjemper for like rettigheter uavhengig av seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnskarakteristika. ÜniKuir gir veiledning, arrangerer samlinger og knytter sammen LGBTIQ+-studentorganisasjoner over hele Tyrkia. I 2021 ble han og kollegene tildelt Studentens Fredspris, og i 2022 mottok Özgür Gür og ÜniKuir Freedom from Fear Award.
Mads Nygaard er en forlegger og administrerende direktør i Aschehoug med over tjue års erfaring i forlagsbransjen. Han har tidligere vært administrerende direktør og visepresident i medieselskapene Dagsavisen og Avishuset Dagbladet. I tillegg til sin kommersielle suksess, er Nygaard også kjent for sitt engasjement for ytrings- og pressefrihet. Han har vært aktiv i Den norske Forleggerforening og flere andre selskaper, hvor han har arbeidet for å fremme frihet og etisk ansvar innen media og forlagsbransjen. Hans brede erfaring med ledelse og strategisk utvikling har gjort ham til en nøkkelfigur i det norske medielandskapet
Anette Trettebergstuen er en norsk politiker fra Arbeiderpartiet. Hun har hatt en lang og innflytelsesrik karriere innen norsk politikk. Trettebergstuen ble først valgt inn på Stortinget i 2005 og har representert Hedmark fylke. Hun har spesielt engasjert seg i kultur-, likestillings- og arbeidslivspolitikk.
Trettebergstuen har vært en sterk forkjemper for likestilling og LGBTQ+-rettigheter, og har arbeidet for å fremme inkluderende politikk og like rettigheter for alle. Hun har også hatt flere sentrale verv i Arbeiderpartiet og har vært en tydelig stemme i den offentlige debatten om likestilling og diskriminering.
Anine Kierulf er en norsk jurist og forsker med spesialisering i konstitusjonell rett og menneskerettigheter. Hun er førsteamanuensis ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo og spesialrådgiver ved Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM). Kierulf er kjent for sitt arbeid med ytringsfrihet og har skrevet flere bøker og artikler om emnet.
Hun har doktorgrad i rettsvitenskap fra Universitetet i Oslo, og hennes avhandling fokuserte på forholdet mellom norsk rett og Den europeiske menneskerettighetskonvensjonens beskyttelse av ytringsfriheten. Kierulf har også en bakgrunn fra praktisk juridisk arbeid som advokat og har vært en aktiv deltaker i den offentlige debatten om juridiske spørsmål i Norge.Hun har mottatt flere utmerkelser for sitt akademiske arbeid og bidrag til samfunnet, inkludert Fritt Ords Pris for hennes innsats for ytringsfrihet. Hun er en sterk forkjemper for rettsstaten og individets rettigheter og har hatt betydelig innflytelse på den juridiske diskursen i Norge.
Masud Gharahkhani er en norsk politiker som har vært president i Stortinget siden 2021, og stortingsrepresentant for Buskerud siden 2017 for Arbeiderpartiet. Han ble født i Teheran i Iran og kom til Norge som barn. Gharahkhani ble først valgt som vararepresentant til Stortinget ved valget i 2009.
Han fikk stående applaus på Arbeiderpartiets landsmøte i 2011 for sin tale om reisen fra Teheran til Drammen. Han hadde som mål å bli Norges første ordfører med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn. Gharahkhani har vært en sentral skikkelse i Arbeiderpartiet og har markert seg som en engasjert og dyktig politiker.
Lise Klaveness er en norsk jurist, tidligere fotballspiller og direktør for elitefotball i Norges Fotballforbund (NFF). Klaveness har vært en sterk forkjemper for likestilling og mangfold i idretten, og jobber aktivt for å fremme kvinners deltakelse i fotball.
Under VM i fotball i Qatar 2022, tok Klaveness en tydelig standpunkt mot vertsnasjonens menneskerettighetsbrudd. Hun kritiserte Qatars behandling av migrantarbeidere, kvinner og LGBTQ+ personer, og brukte sin posisjon til å rette internasjonal oppmerksomhet mot disse problemene.
Rasha al Ameer er en libanesisk forfatter og forlegger. Siden 1990 har hun drevet det uavhengige forlaget Dar al Jadeed, som hun grunnla sammen med sin bror, Lokman Slim, i Libanon. Dar al Jadeed publiserer moderne arabiske verk av forfattere som Mahmoud Darwish, Mohammad Khatami, Abdullah al Alayli og Kamal Daoud. Forlaget er kjent for sitt mot til å utgi banebrytende bøker som utfordrer etablerte politiske og religiøse normer i den arabiske verden. Rasha al Ameer har mottatt anerkjennelse for sitt arbeid med å fremme arabisk litteratur og kultur.
Lubna Jaffery er Norges kultur- og likestillingsminister og har ansvar for politikkområdene kultur, likestilling og diskriminering, opphavsrett, media, sport og frivillig sektor. Hun har tidligere vært stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og har jobbet aktivt for å fremme integrering og sosial rettferdighet. Jaffery er kjent for sitt engasjement for likestillingspolitikk og har vært en forkjemper for å sikre like rettigheter og muligheter for alle i det norske samfunnet.
Gérard Biard har skrevet for Charlie Hebdo siden 1992 og har vært sjefredaktør siden 2004. Han kjemper mot rasisme, antisemittisme, sexisme og dårlig musikksmak. Biard forsvarer fransk laïcité — som er forskjellig fra sekularisme — og likestilling mellom kjønn uten religiøse, samfunnsmessige eller kulturelle unntak. Han mener at man kan le av alt, og at det eneste gyldige spørsmålet er hvorfor man ler av det.
Espen Aas er en erfaren journalist og programleder på Dagsnytt 18 hos NRK. Han er kjent for sine skarpe intervjueferdigheter og dype forståelse av politiske og sosiale spørsmål.Hans omfattende erfaring innen journalistikk og dedikasjon til å opprettholde journalistiske standarder gjør ham til en respektert figur i norsk media.
Sigrid Sollund er en norsk journalist og programleder kjent for sitt arbeid i Dagsnytt 18 på NRK. Hun har også vært programleder og reporter for Ukeslutt. Hun har en bakgrunn fra journaliststudier i Volda og har jobbet med innenriks-, politisk- og økonominyheter i NRK siden hun startet der for flere år siden. Sigrid er også forfatter av flere bøker, inkludert verk om hersketeknikker.
Hun er opptatt av norsk politikk og litteratur, og hun brenner for å lage engasjerende debatter som får frem tydelige budskap.
Adele Matheson Mestad er en norsk jurist og direktør for Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter (NIM), en stilling hun ble utnevnt til av Stortinget 26. mars 2019. Tidligere arbeidet Matheson Mestad i ti år som advokat for Regjeringsadvokaten. Hun har også vært medlem av Ytringsfrihetskommisjonen og er varamedlem i Den europeiske kommisjon for demokrati gjennom lov (Veneziakommisjonen). Mestad har betydelig erfaring og kompetanse innen menneskerettigheter og ytringsfrihet, og hennes arbeid har bidratt til å styrke Norges innsats på disse områdene.
Hans Olav Sundfør (H) er ordfører i Lillehammer kommune for perioden 2023 til 2027. Han er bonde og har vært kommunerepresentant i kommunestyret i de to siste periodene før han ble valgt som ordfører.Sundfør har grader i skogbruk, fysikk, matematikk og økonomi, og har tidligere jobbet som forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og NATO. I sitt forskningsarbeid har Sundfør fokusert på forsvarsrelaterte emner, inkludert utvikling av sikkerhetsteknologier og forsvarsstrategier. Han har bidratt til flere prosjekter som har hatt betydning for både nasjonal og internasjonal sikkerhet.
Porter Anderson er sjefredaktør for Publishing Perspectives, et redaksjonelt autonomt daglig nyhetsmedium presentert av Frankfurter Buchmesse for den globale forlagsbransjen. Han har en BA, MA, og MFA, og har en omfattende karriere som journalist med tidligere roller som seniorprodusent og anker for CNN, CNN.com, og CNN International. Anderson har også vært kunstkritiker for blant annet The Village Voice, Dallas Times Herald, og The Bookseller.
Anderson ble kåret til International Trade Press Journalist of the Year ved London Book Fair’s International Excellence Awards i 2019. I tillegg til sin karriere innen nyheter, har han jobbet som diplomat for De forente nasjoner, utstasjonert ved hovedkvarteret til World Food Programme i Roma. Han har også vært Executive Media Producer for INDEX: Design to Improve Life, den danske prisen for humanitært design under beskyttelse av HRH Frederik, Prins av Danmark.
Khaled Emam er en menneskerettsadvokat og internasjonal spesialist innen menneskerettigheter. Han er administrerende direktør for Justice Call, en ideell organisasjon som fokuserer på å styrke og beskytte unge mennesker i Midtøsten og Nord-Afrika (MENA). Før dette var Khaled medformann for FNs Inter-Agency Network on Youth Development (UN IANYD), hvor han spilte en sentral rolle i å fremme ungdomsengasjement og deltakelse i FN-systemet og utover.
Khaled har talt om menneskerettigheter, rettferdighet og fred på flere viktige arrangementer og fora, inkludert FNs generalforsamling – High-Level Political Forum, Den internasjonale straffedomstolen (ICC), FNs ECOSOC Youth Forum, samt ved institusjoner som Stanford University, Shanghai Open University, Ohio State University, Groningen University, og Harvard University.
Meron Mendel er en israelsk-født akademiker og menneskerettighetsaktivist som har hatt en betydelig innflytelse på diskursen rundt Israel, antisemittisme, og postkolonial kritikk i Tyskland. Han er professor ved Frankfurt University of Applied Sciences og direktør for Anne Frank-senteret i Frankfurt. Han har vært en ledende stemme i debatter om Israel-Palestina-konflikten, og har ofte kritisert både pro-Israel og pro-Palestina-posisjoner for deres ekstreme synspunkter.
Gjennom sitt arbeid har han mottatt anerkjennelse for å fremme en mer nyansert og kritisk diskusjon om sensitive emner som antisemittisme, rasisme og Midtøsten-konflikten. Han har også talt på flere internasjonale konferanser og fora, inkludert FN, Stanford University, og Harvard University.
Staffan I. Lindberg er en svensk statsviter og professor ved Göteborgs universitet, hvor han også er direktør for V-Dem Institute. Han er hovedansvarlig forsker for Varieties of Democracy-prosjektet og Wallenberg Academy Fellow. Lindberg har publisert bøkene «Democracy and Elections in Africa» (2006), «Varieties of Democracy» (2020), og «Why Democracies Develop and Decline» (2022), samt over 60 akademiske artikler om demokrati, valg og politisk klientelisme.
Lindberg har en Ph.D. fra Lunds universitet og har mottatt flere priser, inkludert Juan Linz Award. Han har erfaring som konsulent og rådgiver for internasjonale organisasjoner, og har jobbet som valgobservatør i flere afrikanske land.
Carlos Egaña er en venezuelansk forfatter og lærer, født i 1995, og bosatt i New York. Han har en mastergrad i kreativ skriving på spansk fra New York University. Egaña har undervist i kjønnsstudier og moderne amerikansk litteratur ved Universidad Católica Andrés Bello i Venezuela. Han har gitt ut tre bøker på spansk: en roman, «Reggaetón» (2022), og to diktsamlinger, «Hacer daño» (2020) og «Los Palos Grandes» (2017) (Carlos Egaña).
Carlos J. Zelada er en jurist og forsker som for tiden holder på med en DPhil i rettsvitenskap ved University of Oxford. Hans forskning fokuserer på seksuell vold mot menn og ikke-ciskjønnede kvinner i dommene fra Den interamerikanske menneskerettighetsdomstolen. Han er også professor ved Universidad del Pacífico i Peru, hvor han leder programmet for folkerett. Zelada har tidligere jobbet i nesten et tiår for Den interamerikanske menneskerettighetskommisjonen, hvor han håndterte betydelige saker relatert til ytringsfrihet og tilgang til informasjon
Alicja Wiśniewska er en menneskerettsadvokat fra Warsawa. Hun er medlem av styret i PROM, en organisasjon som jobber for å fremme menneskerettigheter, likestilling og sosial rettferdighet.
Gjennom sitt arbeid med PROM har hun bidratt til å utarbeide strategier for å bekjempe diskriminering og støtte ofre for menneskerettighetsbrudd. Hun har også vært involvert i å arrangere seminarer og workshops for å øke bevisstheten om menneskerettigheter og styrke sivilsamfunnet i Polen. Hennes engasjement og innsats har gjort henne til en viktig stemme i arbeidet med å fremme rettferdighet og likestilling i regionen.
Ella Marie Hætta Isaksen er en samisk musiker, skuespiller og aktivist fra Tana, Norge. Født 25. april 1998, har hun gjort seg bemerket både på musikk- og aktivismesiden. I 2016 vant hun Sámi Grand Prix med sin selvskrevne sang «Luoddaearru», og i 2017 vant hun Liet International med samme sang. I 2017 startet hun bandet ISÁK, som ble kjent for sine energiske konserter og kombinasjon av tradisjonell joik med moderne musikkstiler som elektronika og pop. Hun har også vært aktiv i miljøorganisasjonen Natur og Ungdom, hvor hun blant annet ledet demonstrasjoner mot myndighetenes manglende oppfølging av Fosen-dommen. For sin innsats som aktivist og musiker har hun mottatt flere priser, inkludert Fritt Ords Honnør og Áillohaš musikkpris i 2024.
I tillegg til sin musikkarriere har Ella Marie Hætta Isaksen også spilt hovedrollen i filmen «Ellos eatnu – La elva leve» (2022), som handler om Alta-saken. Hun har også gitt ut boka «Derfor må du vite at jeg er same» (2021), hvor hun beskriver sin kamp mot fornorskning og rasisme.
Knut Olav Åmås er en norsk forfatter, redaktør og politiker, født 19. januar 1968 i Mo i Rana. Han har en cand.philol. grad i filosofi og en dr.philos. grad i medievitenskap fra Universitetet i Bergen. Åmås har hatt betydelige roller som kultur- og debattredaktør i Aftenposten og redaktør for tidsskriftet Samtiden.
I 2013 ble han utnevnt til statssekretær i Kulturdepartementet i Solberg-regjeringen, og i 2014 ble han direktør for Stiftelsen Fritt Ord, som arbeider for å fremme ytringsfrihet og offentlig debatt. Han har skrevet og redigert flere bøker, inkludert en biografi om Olav H. Hauge, og har mottatt priser som Samlagets nynorskpris og Den store journalistprisen.
Åmås har også ledet Mediemangfoldsutvalget og vært styreleder i Foreningen Store norske leksikon
Ine Marie Eriksen Søreide er leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité. Hun var Norges første kvinnelige utenriksminister fra 2017 til 2021, og forsvarsminister fra 2013 til 2017. Søreide har vært fast representant på Stortinget siden 2005, og har hatt en betydelig rolle i internasjonale fora, inkludert NATO og FN.
Hun har en juridisk utdannelse fra Universitetet i Tromsø og har også erfaring fra media som programleder for Metropol TV. Søreide har vært aktiv i Høyres sentralstyre siden 2000.
Johan H. Andresen er eier og styreleder i Ferd, en av Norges største privateide industrielle og finansielle grupper. Ferds verdijusterte egenkapital var på 4,2 milliarder USD per 30.06.22. Selskapet har 70 ansatte og eies av Andresen og hans to døtre, Katharina og Alexandra. Ferd har røtter tilbake til 1849 og består i dag av fem forretningsområder, hvorav fire er fullt kommersielle og ett er dedikert til å skalere sosiale entreprenører.
I tillegg til sin rolle i Ferd, er Johan H. Andresen også styreleder i Etikkrådet for Statens pensjonsfond utland (Oljefondet). Etikkrådet gir råd om etiske retningslinjer og overvåker investeringer for å sikre at fondet ikke investerer i selskaper som bryter med menneskerettigheter eller miljøstandarder.
Gi barna en stemme
Jeg har utstrakt erfaring med å bruke film for å gi barn et talerør, her er et lite utdrag fra dette arbeidet:
Sør-Fron kommune sitt tverrfaglige prosjekt Barn & unge i fokus. Her er en lenke til kommunes nettsted for dette arbeidet. Filmen er planlagt, filmet, gjennomført og redigert og animert av undertegnede.
Hva er HOKK? Norges Musikkorpsforbund (NMF) sitt regionkorps i Innlandet heter “HOKK”. Jeg har laget en film om HOKK og planlagt, intervjuet deltagere, dirigent, filmet spilling, tatt opp lyd, redigert og publisert.
Er bibliotekenes tid forbi? Disse barne syns ikke det! Innlandet Fylkesbibliotek ønsker at barn skal uttale seg om hva de syns om bibliotekene i sine hjembygder, og å høre hva de bruker dem til.
Gudbrandsdal Musikkfest er en liten lokal festival i Midt-Gudbrandsdalen, eid blant annet av Arve Tellefsen og Kjetil Bjerkestrand.
For å synliggjøre hva de profesjonelle musikerne her gjør som mentorer for lokale barne- og ungdsomsmusikere laget jeg denne filmen.