You are currently viewing Talent er vel og bra, men du blir ikke god uten å øve

Talent er vel og bra, men du blir ikke god uten å øve

Semon Harerusten er fra Heidal i Gudbrandsdalen. Han valgte strengeinstrumenter som hovedinstrument på musikklinja. Det betyr at han kan spille hva han vil så lenge instrumentet har strenger. Favorittinstrumentet er mandolin, og fordi instrumentet har visse perkussive kvaliteter, betyr at han kan være sitt eget band selv om han spiller melodier.

Semon valgte å studere musikk av mange grunner, men viktigst av alt er å kunne spille sammen med andre.

På skolen har jeg muligheten til å spille musikk
med vennene mine hver dag, og det er bare fantastisk.

Semon opplever Vinstra VGS som et svært åpent og imøtekommende læringsmiljø, og at man kan være seg selv uansett hvem man er. Og at det er en god stemning.

Semon setter stor pris på både medelever og lærere. 

– De blir vennen din på en helt annen måte enn før. Vi blir veldig nærme. Som kompiser.

På fritiden er Semon ungdomspolitiker, og spiller fotball. Han jobber også i bakeriet til Heidal Ysteri, og som gårdsarbeider hjemme på gården til foreldrene.

– Jeg føler jeg har blitt en bedre musiker på Vinstra videregående. Og de som kjenner meg sier det samme, på bare noen få måneder. Jeg føler meg tryggere og jeg har utvidet repertoaret mitt.

Semon er født og oppvokst på familiegården og spiller mye for melkekyrne. Han kunne ikke så mye om folkemusikk før han begynte på Vinstra videregående, men det endret seg raskt på grunn av Folkemusikklinja som bringer med seg et flott folkemusikksamfunn.

– Jeg ble umiddelbart veldig inspirert og
begynte å spille med folkemusikkgjengen. Og nå er det stort sett det eneste jeg spiller og hører på.

De beste folkemusikerne bor rett rundt hjørnet i Lom, Vågå og Sel. Semons største forbilde er Pål Svinland, som var hans privatlærer i oppveksten.

– Pål har så stor lekenhet i seg. Han hopper fra jazz til irske tradisjonelle låter, det er ingen grenser for hva han kan gjøre.

Semon bruker mandolin når han spiller jazz, og har ikke hørt om noen som gjør akkurat det.

Skal du bli musiker, må du bare tro på det

Semon hørt alltid at han ikke ville være i stand til å utvikle et øre for musikk, for det var ingen andre i familien drev med musikk. De mente jeg  bare burde la være å prøve. Men Semon hørte ikke på dem.

– Det er klart noen er mer begavet enn andre, men det er det å sette seg ned å øve som betyr noe.

Ønsker du bistand i et prosjekt som støtter lokalsamfunnet ditt?

Du vil kanskje like disse innleggene